En çok sporcular, dirseklerini masaya dayayarak çalışanların diz, dirsek ve ayak bileklerinde oluşan 'koyulaşma' ve 'sertleşme', tedavi edilmezse rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor. Derideki sertleşme ve koyulaşma, günümüzde salisilik asit içeren kremler ya da lazer ve elektrokoterizasyon tedavisiyle yok ediliyor.
Cilt yüzeyinde baskı veya sürtünmenin yoğun olduğu bölgelerde derinin kendini bu sürekli uyarıdan koruması adına cildin en dış tabakasında koyulaşma ve kalınlaşma oluştuğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Erdoğan, bu durumdan en çok diz, dirsek, ayak ve ayak bileklerinin etkilendiğini kaydetti. Sürtünme ve baskının devam ettiği bölgelerde tahrişin arttığını aktaran Dr. Seda Erdoğan, “Deri kendini korumaya almak için kalınlaşır ve sertleşir. Ciltte hafif kabarık ölü deri tabakaları meydana gelir. Eğer düzenli nemlendirici kullanılmıyorsa bu bölgelerde giderek artan kalınlaşma oluşabilir. Başlangıçta etkilenen alanda sadece koyu renk değişimi şeklinde görülebilen bu durum, zamanla sürekli ağrıyan ve gündelik hayatı olumsuz etkileyen bir hal alır" dedi.
AYAKKABI SEÇİMİ ÖNEMLİ
Dermatoloji Uzmanı Dr. Erdoğan, dar ve topuklu ayakkabı giyenlerin ayaklarında oluşan sertleşme (nasır) ve koyulaşmanın çoğu zaman rahatsız edici boyuta ulaşabildiğini belirtti. Ayak yapısına uygun, topuksuz, sıkmayan ama bol da olmayan ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Erdoğan, ayağı terletmeyen pamuklu çorapların da önemli olduğunu söyledi. Dr. Erdoğan, özel tabanlar ve silikon desteklerin ayaklarda oluşabilecek sertleşme ve koyulaşmayı önlediğini kaydetti.
YARDIMCI EKİPMAN KULLANILMALI
Sürtünme ve basınca maruz kalan sporcuların da diz, ayak ve ellerinde sertleşme ve koyulaşma olduğunu anlatan Dr. Erdoğan, “Sporcuların yanı sıra dirseklerini masaya ya da farklı bir yere dayayarak çalışmak zorunla olanlarda oluşabilecek koyulaşmalar ve sertleşmeleri önlemek için o bölgeleri koruyucu yardımcı ekipmanlar kullanılmalıdır" dedi.
Dr. Erdoğan, krem tedavileriyle düzeltilemeyen durumlarda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurarak lazer veya elektrokoterizasyon tedavisi sağlanabildiğini sözlerine ekledi.