Türk girişimcilerin yurtdışı pazarlarına ilgisi artıyor


29-03-2021 00:05

İnternet kullanımı, akıllı telefonlarla birlikte çok daha fazla arttı. Buna bağlı olarak da kullanıcıların günlük yaşamdaki bir çok alışkanlığı değişti. Alışveriş de değişen bu alışkanlıkların başında geliyor. Artık çoğu kişi mağazalardan değil, internet ortamından alışveriş yapmayı tercih ediyor. Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok pazaryeri ve e-ticaret altyapı sağlayıcısı da girişimcilerin ürünlerini yurtdışında daha geniş kitlelere hızlı sunabilmesi için bir çok yenilik sunuyor.


 


Protranslate Tercüme Hizmetleri Genel Müdürü Kerem Kalkancı, Türkiye’deki girişimcilerin standart bir emtia gibi görünen ve fiyat rekabetinin fazla olduğu pek çok ürünün yurtdışındaki fiyat arbitrasyonlarını takip ettiklerini ve fırsatları iyi değerlendiklerini belirtti.

Ürünlerini yurtdışına pazarlamak isteyen girişimciler için bu zamana kadarki başarılı müşteri deneyimlerinden paylaşımlarda bulunan Kerem Kalkancı, uluslararası pazara açılmak başarı kriterleri arasında gerekli gördükleri adımları şu şekilde sıraladı:

“Açılım yapılmak istenen ülkelerde, ürün-pazar uyumunun önünde herhangi bir engel olmaması gerekiyor. Örneğin, Suudi Arabistan gibi konservatif kültürün hakim olduğu bir pazara girerken bu kültüre hitap etmeyen giyim kuşamı içeren görsellerin olduğu pazarlama materyalleri, web sitesi görselleri size engel olabilir. Eğer satış temsilcisi etkisi gerektiren yüksek sepet tutarlı hizmet veya ürünler satıyorsanız, hedef bölgenizin ana diline uygun müşteri temsilcileri istihdam etmek de işin bir parçası. Aynı zamanda ürün alımlarından sonra müşteri memnuniyetini sağlamak da tekrar eden müşteri yaratmanın en önemli gereksinimlerinden biri. Hedef ülkeler için Voip (internet tabanlı sesli görüşme sistemi) altyapılarının desteklediği yerel telefon numaralarının kullanılması, müşterilerinizin size daha yakın hissetmesi ve problem anında sizlere ulaşması için olmazsa olmazlar arasında listeleniyor.  Ayrıca ödeme alma konusunda çıktığınız ülkeye uygun bir ödeme altyapısının ve entegrasyonunun olması sorunsuz para alışverişi için gerekli. Son olarak fiziksel ürün gönderimi için doğru lojistik altyapının kurulması ya da çıkmak istediğiniz bölgeye lojistik desteği veren bir iş ortağıyla çalışmakta fayda var. MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgeleri gibi kredi kartı kullanımının düşük olduğu yerlerde de alternatif ödeme yöntemleri bulunmalı.”

Yurtdışına açılım süreci iyi planlandığında ve doğru bütçeler ile doğru adımlar atıldığına girişimcilerin 3-6 ay arasında dönüşler aldığını ifade eden Kalkancı, “Hem kendi hizmetlerimizi hem de müşterilerimizin ürün ve hizmetlerini yurtdışına sunmaları esnasında, bu tecrübeleri paylaşıyoruz” dedi.



Bu site, daha iyi bir kullanıcı deneyimi için tanımlama bilgileri kullanır. İzin verir misiniz?